Strona główna » Nasze przepisy » Wielkanocna babka z bakaliami
Kontakt
  • ECO FARMA POLSKA SP. Z O.O. ul. nasienna 8 Łódź
  • hurtownia stacjonarna ECO FARMA POLSKA SP. Z O.O.
    NIP: 947-198-30-99
  • E-mail:bok@oldfarm.pl
  • Telefon+48 603 884 060
    +48 666 132 200
    +48 783 900 500
  • Godziny działania sklepuSklep OLD FARM ul. Nasienna 8 Łódź otwarty pon-pt 8.00 - 18.00
Cennik
Pobierz cennik HTMLPobierz cennik XLS

Wielkanocna babka z bakaliami

Jak zrobić babkę wielkanocną z bakaliami?

Przygotowanie idealnej babki wielkanocnej z bakaliami wcale nie musi być trudne, o ile mamy pod ręką odpowiednie składniki. Kluczem do sukcesu są wysokiej jakości orzechy i bakalie, które nadadzą wypiekowi wyjątkowego smaku i aromatu.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 150 g mieszanki bakalii (rodzynki, suszone morele, żurawina, skórka pomarańczowa)
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Przygotuj bakalie – namocz je w gorącej wodzie lub soku pomarańczowym na około 15 minut, aby zmiękły, a następnie odsącz i delikatnie obtocz w mące.
  2. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując.
  3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawaj do masy maślanej, na przemian z mlekiem, aż składniki się połączą.
  4. Delikatnie wmieszaj bakalie i orzechy do ciasta.
  5. Formę do babki wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wlej ciasto do formy.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia, a następnie udekoruj lukrem lub cukrem pudrem. 

Wybór bakalii do babki wielkanocnej

Dobór odpowiednich bakalii to klucz do uzyskania wyjątkowego smaku babki. Tradycyjnie wykorzystuje się rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz orzechy włoskie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby eksperymentować z dodatkami. Suszone morele, żurawina czy figi nadadzą ciastu nieco innego charakteru. Warto również zwrócić uwagę na orzechy – laskowe, pekan czy pistacje wprowadzą interesujące nuty smakowe. Przed dodaniem do ciasta, większe bakalie warto pokroić na mniejsze kawałki, co zapewni ich równomierne rozłożenie w wypieku. Pamiętajmy, że jakość bakalii ma bezpośredni wpływ na finalny smak babki, dlatego warto wybierać produkty świeże i aromatyczne. 

Jak podać wielkanocną babkę z bakaliami?

Świąteczna babka zasługuje na odpowiednią oprawę. Po upieczeniu można ją udekorować domowym lukrem cytrynowym, oprószyć cukrem pudrem lub posypać drobno posiekanymi orzechami. Innym ciekawym pomysłem jest przygotowanie polewy z białej czekolady i ozdobienie jej skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.

Babka świetnie smakuje jako deser do porannej kawy lub popołudniowej herbaty, ale równie dobrze sprawdza się jako przekąska na piknik w wielkanocny poniedziałek. Można ją także podać z dodatkiem świeżych owoców lub domowej konfitury, aby jeszcze bardziej podkreślić jej smak. Niezależnie od sposobu podania, ten tradycyjny wypiek z pewnością zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. 


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Nasze przepisy
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZGADZAM SIĘ