PISTACJE ŁUSKANE, SUROWE 1 KG POŁÓWKI PISTCJI
bez łupinki, orzechy pocięte na połówki
kraj pochodzenia; USA
Łacińska nazwa:
pistacia L.
Kraj pochodzenia zależy od partii aktualnie dostępnej w magazynie.
Już w starożytności pistacje były sadzone jako rośliny uprawne na Bliskim Wschodzie.Nastepnie pistacje z Bliskiego Wschodu szybko rozprzestrzeniły się na cały region śródziemnomorski. Cieszyły się wielką popularnością wśród królów, a dla zwykłych ludzi były po prostu niedostępne. Z czasem jednak rozprzestrzeniły się wśród podróżników, handlarzy którzy sprzedawali je już dla szerszego grona odbiorców. W XIX wieku pistacje trafiły do USA, a w XX wieku podbiły zachodnią część świata. Obecnie największe obszary drzew pistacjowych znajdują się w USA,Turcji i Iranie.
Głównymi importerami do Polski są Stany Zjednoczone.
Zastosowanie: Pistacje najlepiej smakuja jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do wypieków, dań wytrawnych, można przygotować wyśmienitą paste pistacjową lub posiekać na drobne kawałki i użyć jako posypka do lodów i deserów.
Pistacje są pełne witamin i zdrowych składników: zawierają :
Witaminę E (5,2 mg w 100 g pistacji)
Witaminę B6 (0,25 mg w 100 g)
Witaminę C (7 mg w 100 g)
Potas (1010 mg w 100 g)
Białko (21 gr w 100 g)
Fosfor (469 mg w 100 g)
Cynk (1,4 mg w 100 g)
Węglowodany (28 gr w 100 g)
Magnez (121 mg w 100 g)
Kwas foliowy (60 µg w 100 g)
Pistacje są często nazywane orzechami szczęścia zawierają potas oraz karotenoidy wspomagające pracę oczu.
Pistacje wzmacniają układ odpornościowy i są doskonałe w zapobieganiu przeziębienia.
Skład: prażone pistacje delikatnie solone łuskane
Wartość energetyczna w 100 g:
Energia: 569 kcal
Białko: 21 g
Węglowodany: 28 g
Tłuszcz: 46 g
Błonnik: 10,3 g
Dla zachowania dobrego smaku i aromatu orzechów. Najlepiej przechowywać je w chłodnym i suchym miejscu, ( lodówka) bez dopływu światła słonecznego.
W lodówce orzechybędą długo świeże, powinny być tylko szczelnie zamknięte aby nie przechodziły innymi zapachami.