Strona główna » Nasze przepisy » Mazurek kajmakowy wielkanocny z orzechami i bakaliami
Kontakt
  • ECO FARMA POLSKA SP. Z O.O. ul. nasienna 8 Łódź
  • hurtownia stacjonarna ECO FARMA POLSKA SP. Z O.O.
    NIP: 947-198-30-99
  • E-mail:bok@bioprzyprawy.pl
  • Telefon+48 603 884 060
    +48 666 132 200
    +48 783 900 500
  • Godziny działania sklepuSklep OLD FARM ul. Nasienna 8 Łódź otwarty pon-pt 8.00 - 18.00
Cennik
Pobierz cennik HTMLPobierz cennik XLS

Mazurek kajmakowy wielkanocny z orzechami i bakaliami

Data dodania: 18-04-2024 Wyświetleń: 167
Jest wiele ciast, które wywołują pozytywne skojarzenia i zachęcają do powrotu do wspomnień. Jednym z nich jest ponadczasowy i wyśmienity mazurek kajmakowy, chętnie przygotowywany z dodatkiem orzechów, migdałów oraz bakalii. To właśnie on przywodzi na myśl ciepło domowego ogniska oraz świąteczną atmosferę. Jest szczególnie lubiany w Polsce, gdzie tradycja pieczenia mazurków sięga wielu pokoleń. To ciasto ma swoje honorowe miejsce na wielkanocnym stole, a jego niezwykły smak sprawia, że chętnie sięgamy po nie również podczas innych okazji. Jeśli szukasz przepisu, który pozwoli Ci oczarować całą rodzinę, zapraszamy do lektury!
 

Tradycja wypieku mazurka

Początki jego przygotowywania w okresie wielkanocnym sięgają XVIII wieku. Był on wtedy wypiekany z ciasta kruchego i biszkoptowego oraz posypywany takimi dodatkami jak migdały, orzechy, bakalie, a także cukier puder. Obecnie przygotowujemy go w wielu różnych formach i wedle uznania. My polecamy m.in. przepis na wielkanocny mazurek kajmakowy, który poprzez wyjątkowy smak podbija serca wielu dzieci oraz dorosłych. Dodatkowo możesz wykorzystać swoją kreatywność i udekorować wypiek w wymarzony sposób. Sprawdź, jak go przygotować!
 

Składniki na ciasto na mazurek kajmakowy z orzechami:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 całe jajko,
  • 2 żółtka,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 1 puszka kajmaku (około 400 g),
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 1/2 szklanki innych bakalii według preferencji (np. orzechów, kandyzowanych owoców).

Przygotowanie ciasta

W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie dodaj masło pokrojone w kostkę i szybko zagnieć ciasto, dokładając na końcu całe jajko i żółtka. Gdy ciasto na wielkanocny mazurek kajmakowy z orzechami będzie jednolite, uformuj z niego kulę, owiń je folią spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj schłodzone ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, formując brzegi. Według przepisu powinno się również piec je w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż będzie ono złociste.
 

Przygotowanie nadzienia do mazurka kajmakowego

Rodzynki zalej gorącą wodą na około 10 minut, aby zmiękły, a następnie odcedź. Rozsmaruj kajmak równomiernie na upieczonym i ostudzonym spodzie ciasta. Według przepisu możesz teraz posypać ciasto wielkanocne posiekanymi migdałami, rodzynkami i innymi wybranymi bakaliami. Ogranicza Cię wyłącznie wyobraźnia!
 

Dekoracja i podanie

Mazurek kajmakowy można dodatkowo udekorować np. polewą czekoladową lub cukrowymi kwiatami. To ciasto jest najlepsze, gdy trochę postoi, dzięki czemu smaki dobrze się wymieszają. Ten przepis na mazurek kajmakowy z orzechami, bakaliami i migdałami idealnie sprawdzi się do przygotowania słodkiego akcentu na stole wielkanocnym, ale równie dobrze możesz podawać go na innych spotkaniach. Ciasto ze słodką kajmakową warstwą i chrupiącymi dodatkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jeżeli poszukujesz najlepszej jakości orzechów, bakalii, migdałów i innych produktów o wyjątkowym smaku do przygotowania ciasta z przepisu, zachęcamy Cię do zapoznania się z ofertą naszego sklepu!

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Nasze przepisy
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZGADZAM SIĘ