JAŁOWIEC OWOC MIELONY 50 G
opakowanie: dekoracyjna torebka z opisem produktu
kraj pochodzenia: Uzbekistan
Jałowiec to wiecznie zielone drzewo- krzew należące do rodziny cyprysowatych. Jego wyjątkowo aromatyczne owoce ( szyszkojagody) doskonale sprawdzają się jako przyprawa w kuchni.
Jałowiec to drzewo-krzew o drobnych, kłujących i sztywnych igłach, między którymi wyrastają jego owoce nazywane szyszkojagodami. Ich średnica wynosi około 4-9 mm. Roślina ta osiąga do 3-4 metrów wysokości.
Najczęściej jagody jałowca wykorzystuje się w kuchni jako przyprawa . Jest też ważnym składnikiem w kosmetyce, i ziołolecznictwie.
Przyprawa stosowana jest najczęściej do potraw ciężkostrawnych jak bigos, pasztet, baranina, dziczyzna, do kiszenia kapusty czy marynowania grzybów.
Jałowiec charakteryzuje się balsamicznym zapachem i słodkim, gorzkawo-palącym smakiem.
Stosowany jest do wzmocnienia smaku piwa,wina i powideł. Przyprawia się nim dania mięsne: kaczkę,
zająca,przepiórkę,królika czy sarnę. Doskonale wzbogaca sosy,kiszoną kapustę,konserwy rybne i
mięsne oraz pasztety. Jałowiec znalazł również zastosowanie w przemyśle wędliniarskim,to właśnie
on nadaje charakterystyczny smak kiełbasie myśliwskiej.
Wszystkie nasze przyprawy posiadają pełną dokumentację dopuszczajacą do obrotu w całej UE.
Jałowiec przechowywać w szczelnie zamknietych pojemnikach w suchym i zacienionym miejscu
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.